Looking for a Tutor Near You?

Post Learning Requirement » x
Ask a Question
x

Choose Country Code

x

Direction

x

Ask a Question

x

Hire a Tutor

Notes On Nota SAINS FORM

Published in: Science
582 Views

Nota SAINS FORM 5 Bab 1

Loganantini P / Johor Bahru

4 years of teaching experience

Qualification: Bsc (Hons) in Biotechnology

Teaches: Science, Biology, Chemistry, Mathematics, Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia

Contact this Tutor
  1. BAB 1 MIKROORGANISMA DAN KESANNYA KE ATAS HIDUPAN Maksud Mikroorganisma: Organisma yang seni yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kecuali menggunakan mikroskop Ada 5 jenis/kelas/kumpulan: 1. Bakteria 2. Virus 9.1 Pengelasan Mikroorganisma 3. Protozoa 4. Kulat Huraian 5. Alga Virus Ciri Rupa bentuk Saiz Habitat Cara mbiakan asid nukleik dinding luar Virus demar•n selesema Bakteria • Bukan sel hidup • Tidak mempunyai nukleus, sitoplasma, membran sel dan dinding sel • Terdiri dari da la isan rotein dan bahan baka Mikroorganisma paling seni kerana boleh melalui penapis porselin • 0.0006 m hin a 0.4 m • Dalam sel hidup • Luar sel hidup membentuk hablur Secara re likasi asid nukleik k apsid Virus mozek temba kau le her DNA ekor gentian ekor Virus bakteriOfaj STRUKTUR BAKTERIA Lapisan mukus atau kapsul wujud pada sesetengah bakteria Membran Flagelum aktiviti sel Sitoplasma terdiri daripada glikogen. protein. dan kukuh monyebabkan bentuknya tetap
  2. Ciri Rupa bentuk Saiz Habitat Cara makanan Pembiakan KULAT CIRI Rupa bentuk Saiz Habitat Cara pembiakan Cara makanan Huraian • Organisma unisel (satu sel) • Dikelaskan ikut bentuk Bentuk Sfera Rod Berpilin/ berlengkar Koma Contoh Kokus Basilus Spirilum Vibrio o cece. 0.2 m -2.0 m Udara, air , tanah, o anisma mati Sa rofit atau arasit • Belahan dedua makanan, tumbuhan haiwan, • Keadaan tidak sesuai membentuk HURAIAN ora Organisma unisel (contoh: yis) dan multisel (contoh: Mukor 10 m -100 m Kawasan lemba dan ela Men hasilkan spora kecuali is secara pertunasan Sa rofit dan arasit (b) mukor 2
  3. Protozoa Ciri Rupa bentuk Saiz Habitat Cara pembiakan Cara pemakanan Alga Ciri Ru a bentuk Saiz Habitat Cara mbiakan Cara pemakanan Huraian • Organisma unisel • Mikroor anisma terbesar 5 m hin a 250 m • Badan organisma • Tanah dan kawasan berair Pen kon•u atan dan belahan dedua • Da at makanan dari ada ersekitaran Huraian Or anisma unisel dan multisel 1 m hin a 10 000 m Kawasan lemba , berair dan bercaha Belahan dedua dan en kon•u atan Mempunyai klorofil , maka boleh sintesis makanan sendiri secara fotosintesis ti toplankton klamidornonas 3
  4. Faktor yang mempengaruhi aktiviti mikroorganisma Nutrien Keperluan asas untuk bertumbuh dan membiak Nilai ph * pH 7 — paling sesual Keadaan yang diper ukan untu pertumbuhan dan pembiakan mikroorganisma Cahaya parasit dan saprofit tumbuh dalam keadaan gelap alga(berklorofil) perlu cahaya Suhu *rendah - kurang aktif *tinggi - mati - optimum *1200c - spora bakteria mati Kelembapan perlu air untuk terus hidup 9. Peranan mikroorganisma berfaedah dalam kehidupan harian Bidan Pencernaan makanan Pereputan Perubatan Pertanian Peneran an • Salur makanan herbivor mempunyai bakteria dan protozoa yang menghasilkan enzim selulase untuk mencerna selulosa Selulosa enzim selulase glukosa • Anai-anai mempunyai protozoa • zoa dalam ususnya untuk pencernaan Selulosa Bakteria pengurai dan kulat pengurai menguraikan tisu organisma mati ke da sebatian ammonium • Antibiotik penisilin diekstrak daripada kulat untuk merawat penyakit sifllis dan gonorea • Insulin yang digunakan untuk merawat penyakit kencing manis Kini dihasilkan oleh bakteria yang dimodifikasikan secara genetic • Vaksin yang mengandungi patogen yang mati atau dilemahkan disuntik ke dalam badan seseorang untuk mencegah jangkit penyakit • Bakteria pengikat nitrogen dalam nodul akar tumbuhan kekacang menukarkan gas nitrogen dalam atmosfera kepada nitrat • Bakteria pengurai dan kulat pengurai menguraikan bahan organik kompleks kepada yang ringkas • Sebilangan mikroorganisma digunakan sebagai kawalan biologi untuk men ha uskan erosak tanaman 4
  5. Perindustrian • Pembuatan roti Yis menguraikan gula dan menghasilkan karbon dioksida Yang menaikkan aduan roti lembut • Pembuatan minuman beralkohol Yis ditambah pada jus buah-buah an dan dieram da?am tempoh tertentu • Membuat tali dan kain Bakteria pengurai mereputkan tisu-tisu antara gentian da?am batang jut dan rami Gentian Yang diperoleh digunakan untuk membuat tali dan kain • Pembuatan kicap sova Yis bertindak balas dengan kacang soya menghasilkan kicap • Pembuatan Yoqurt Bakteria Lactobacillus bertindak ke atas susu mentah. 9.4 Kesan Mikroorganisma Berbahaya kepada Manusia Patogen Penyakit R Taun Tibi Sifilis Gonorea Cara Jan kitan tercemar akibat tinja pesakit Makanan dicemari oleh vektor Udara Hubungan seks Tempat an kitan Usus besar Peparu Organ pembiakan Gejala -Cirit — birit -Muntah -Hilang bendalir badan -batuk berdarah -Hilang berat badan -Kudis pd organ pembiakan -Demam -sakit pada organ pembiakan -Keluarkan nanah dr zakar Cara nce ahan Vaksinasi Mendidihkan alr m?numan 4 Vaksinasi BCG Elak hubungan rambang 5
  6. Patogen s L o o z o Penyakit Demam denggi Hepatitis B AIDS Panau Kurap Malaria Disentri Cara Jan kitan Vektor nyamuk -Hubungan JenlS -Pemindahan darah -Hubungan -pemindahan darah -perkongsian Jarum suntikan Sentuhan Vektor nyamuk tiruk betina -Makanan -air tercemar Tempat an kitan Salur darah Hati Sistem pertahanan badan kulit Aliran darah usus Gejala -demam kuat -sakit pd sendi & Otot -bintik merah pd kulit -hilang selera makan -muntah -Hilang berat badan -kulit menjadi kuning -Berat badan menurun -hilang keupayaan ketahanan badan -tompok putih pd kulit -celah jari kaki menjadi merah -rambut u ur -demam kuat -gigil kesejukan -anerna -sakit perut -cirit-birit Cara nce ahan -Hapuskan tempat air bertakung -penyemburan insektisid -bela ikan gapi dalam kolam -sembur minyak atas rmukaan air -Vaksinasi -Elak hubungan seks dgn sakit -Elak hubungan seks rambang Elak berkongsi barangan pesaki Hapuskan tempat air bertakung -penyemburan insektisid -bela ikan gapi dalam kolam -sembur minyak atas rmukaan air -pengendalian makanan bersih 6
  7. Cara Jangkitan Penyakit Melalui air • Air dicemari oleh pathogen dari najis pesakit • Contoh Penyakit: Taun, disenteri, keracunan makanan Melalui makanan • Makanan dicemari Oleh pathogen • Contoh penyakit: Taun, hepatitis A dan keracunan makanan Melalui Udara Semasa pesakit batuk, bersin atau bercakap virus dibebas ke dalam udara. Contoh penyakit: Selesema, campak, tibi CARA Melalui Vektor Melalui sentuhan Sentuhan barangan pesakit: Contoh: Panau, kurap Merebak melalui hubungan jenis seperti gonorea, sifilis dan AIDS 9.5 • Maksud vektor: Organisma Yang menyebarkan pathogen • Contoh: Melalui gigitan nyamuk: (a) Nyamuk tiruk - demam malaria (b) Nyamuk aedes- demam denggi • Melalui sentuhan pada makanan: Lalat - taun Pencegahan Jangkitan Penyakit Yang Disebabkan oleh Mikroorganisma Kawalan Vekto Kaedah Pengimunan Pensterilan 7
  8. Kawalan Vektor Cara jangkitan penyakit oleh nyamuk Cara jangkitan penyakit oleh lalat Cara Pencegahan Menutup makanan dengan tudung salji Menghapuskan tempat pembiakan lalat Menjaga kebersihan dapur dan Cara Pencegahan Menggunakan kelambu semasa tidur Menghapuskan tempat pembiakan lalat Menyembur minyak di atas permukaan Membela ikan di dalam kolam untuk makan larva dan pupa nyamuk persekitan rumah Penggunaan Haba 1 Autoklaf Mensterilkan radas makmal dan alat perubatan Distimkan dibawah tekanan tinggi pada suhu 1200C selama 20 minit Dapat hapus spora bakteria 2 Pendidihan Suhu 1000C selama 20 minit Tidak bunuh spora bakteria Mensteril air minuman dan alat pembedahan Pensterilan Penggunaan Bahan Kimia 2 2 Antiseptik Digunakan pd kulit Contoh: Iodine, asid borik, akriflavin Dapat membunuh bakteria, tiada kesan terhadap Vlrus Disinfektan digunakan pada bangunan dan radas contoh: formalin, lisol, asid karbolik Penggunaan sinaran Sinar ultraungu Digunakan dalam makmal dan hospital untuk menghapuskan mikroorganisma dalam udara Sesuai digunakan utk alat-alat yang tidak tahan haba Sinaran gama Dapat memusnahkan bakteria termasuk sporanya Untuk mensterilkan alat berubatan
  9. Pengimunan 1. Pengimunan : proses yang meningkatkan keupayaan badan untuk menentang sesuatu penyakit. 2. Keimunan : Keupayaan badan menentang sesuatu penyakit yang disebabkan oleh patogen 3. Antigen : Bendasing yang masuk ke dalam badan. Contoh: bakteria & virus 4. Antibodi : Bahan kimia yang dihasilkan oleh sel darah putih (limfosit) KEIMUNAN AK TIF (Badan menghasilkan antibodi sendiri) PASIF (Badan menerima antibodi dr luar) Semula jadi (diperoleh selepas sembuh drp penyakit) Paras antibodi dalam darah Buatan (diperoleh melalui pemvaksinan) Semula jadi (antibodi diperoleh drp ibu pd peringkat fetus atau sewaktu penyusuan bayi) Buatan (diperoleh melalui suntikan antiserum) masa yang tertunda sebelum antibodi dihasilkan jangkitan kedua . jangkitan pertama (mnggu) 01234567 Rajah 12 Keimunan aktif jadi. Antibodi dihasilkan dengan lebih cepat dan banyak dalam jangkitan kedua berhandlng jangkitan pertama. Paras dalam darah t 234567 (nnggu) Sunuan Rajah 1.23 Keimunan aktif buatan. Biasanya lebth daripada satu suntikan diperlukan untuk mencapai keimunaang berkesan. penghasllan antibodi paras antibodi tidak mencukupi untuk keimunan yang berkesan. Jadi, dua atau lebih.untikan diperlukan. Suntikan kedua utk merangsang penghasilan antibodi mencapai aras keimunan Paras antibodi dalam darah Oi 10 2? 30 40 (hari) smtikan kedua Rajah 1.24 Keimunan pasif buatan Antiserum mengandungi antibodi untuk menentang sesuatu patogen bagi penyakit tertentu Mencegah penyakit: Tetanus, rabies, difteria
  10. Perbandingan antara keimunan aktif dan keimunan pasif Keimunan aktif Vaksin Patogen Yang mati atau dilemahkan Merangsang sel darah utih hasil antibodi Sihat Lambat Tahan lama Persamaan Menentang Patogen Perbezaan Bahan n disuntik Kandungan bahan Yang Keimunan pasif disuntik Fungsi bahan disuntik Yang Antiserum Antibodi Membunuh dalam badan patogen Jenis pesakit Yang diberi keimunan Tempoh memperoleh keimunan Ketahanan keimunan Sedang menghidapi en akit Cepat Sementara 9.5 Cara merawat penyakit Yang disebabkan oleh mikroorganisma RAWATAN RAWATAN TRADISIONAL Penggunaan sumber semulajadi seperti herba @ bahagian haiwan tertentu) utk membuat ubat RAWATAN MODEN • Penggunaan Antibiotik 1 Antibiotik ialah bahan kimia Yang diekstrak drp kulat dan bakteria. 2 Boleh menghalang pertumbuhan kulat dan bakteria • Penggunaan antiserum 1 Antiserum : serum Yang mengandungi antibodi Yang diekstrak drp haiwan 3 Peakit Malaria Sifilis, onorea Tibi Kolera Piri ng petri Nama Antibiotik Kuinina, Klorokuina, paludrin Penisilin Streptomisin Akromisin, tetrasiklin san jemih (bakteria Koloni bakteria 2. 2 mati) Pencegahan penyakit: rabies, tetanus, difteria Penggunaan ubat sintetik Ubat sintetik ialah bahan yang dibuat untuk tujuan rawatan Boleh menghalang pertumbuhan @ membunuh patogen Pembedahan Radioterapi - kaedah rawatan menggunakan radioaktif 10